פרלמנט מדעי לנוער ירושלמי
תחבורה
חברי הפרלמנט: אורי אנריקו סופר (אדם), אייל פהלוני (אור תורה סטון), אלי באס (אורט גבעת רם), דביר צדרבוים (אור תורה סטון), הלל יהושפט (בית חינוך עירוני ג'), הללויה מילר (אולפנת טליה), יהל סיידוף (אולפנת טליה), נבו וובר (תבל), נעמי מונאס (אורט גבעת רם), ציון פפר (הרטמן בנות)
נושאים עיקריים: תחבורה ציבורית, רכב פרטי בעיר, רחובות להליכה
נפגשנו עם:
יוסי סעידוב, ברחובות שלנו.
יוסי בן 44, הקים והיה פעיל באירגון "15 דקות". את האירגון הקים על מנת להתמודד עם בעיות סביבתיות המפריעות לו בירושלים ובארץ בכלל.
כל שנה עולות על כבישי ישראל כ-300 אלף מכוניות. 12 אלף מהן מגיעות לירושלים וזקוקות בממוצע לשתי חניות - 24 אלף חניות חדשות בשנה סך הכל, דבר שלא מתקיים. כך נוצר עומס בכבישים של מכוניות המחפשות חניה ומכוניות החונות על המדרכה ומפריעות להולכי הרגל שגם ככה מתקשים עקב עמודים, עצים ואתרי בנייה.
מתוך המפגש:
המיזם
האירגון '15 דקות' הוקם לפני 14 שנה, כאשר יוסי גילה כי מאחורי הבניין בו הוא גר עיריית ירושלים התכוונה להקים כביש. השטח האמור היה שטח פתוח של המסילה הישנה. יוסי גייס את שכניו וחבריו, הם התנגדו להקמת הכביש ועיריית ירושלים ביטלה את הפרויקט לאחר שנתיים. בתור איש שלא היה מחובר לקהילה סביבתו, המאבק על השטח הפתוח איחד אותו ואת הקהילה כולה. המחאה הצליחה והשטח הפך בהמשך לפארק המסילה. עקב ההצלחה, יוסי קיבל השראה להמשיך ולפתח את הבעיות הסביבתיות שהפריעו לו וכך נולד האירגון "15 דקות" שהפך לתנועה כלל ארצית. שם האירגון ניתן לו בעקבות הניסיון לקדם קו אוטובוס מהשכונה בה גרו לכניסה לעיר ולתחנה המרכזית, הם העריכו שהנסיעה תיקח 15 דקות. הקו אכן הוקם לאחר ארבע שנים של שידול העירייה בשם קו 15.
היום יוסי מתמקד בהנגשת התחבורה הציבורית, צמצום השטח הנתפס על ידי רכבים פרטיים ושימור פארקים וטבע עירוני בעיר. בין השאר הוא מתמקד בחניית רכבים פרטיים על המדרכה והפיכת דרך חברון מאוטוסטרדה קטלנית לריאה ירוקה - רחוב שפתוח רק לתחבורה ציבורית והולכי רגל בלבד.
משבר האקלים ותחבורה - המטרה היא ליצור תחבורה ציבורית נגישה ונוחה יותר אשר תעודד הפסקה בנסיעה ברכבים פרטיים, דבר שיסייע בצמצום פליטות גזי חממה וזיהום האויר. מטרה נוספת היא להעלות את כמות הפארקים והטבע העירוני בעיר ובכך לעודד הולכי רגל. כדוגמה ניתן לראות את רחוב יפו, המדורג כרחוב השני בארץ מבחינת שגשוג כלכלי וכל זה בזכות הולכי הרגל התורמים לכלכלת העיר. רחובות הפתוחים לתחבורה ציבורית והולכי רגל בלבד מעודד צמיחה בכלכלה.
התמודדות עם האתגר
אתגרים
במצב הקיים ישנו עומס של רכבים על הכבישים מה שמוביל לפקקים ומחסור בחניות שמכוניות אלו דורשות. עקב המחסור בחנייה מכוניות רבות חונות על המדרכות שמיועדות להולכי הרגל ובכך גוזלות את שטח התנועה של הולכי הרגל וגם מסכנות אותם. כלי הרכב גורמים לזיהום אוויר, בנוסף לבזבוז של שטח ומשאבים. בממוצע יש 1.1 אנשים בתוך רכב ביחס ל20~ אנשים שיכולים להיכנס אל אוטובוס שתופס רק 3 פעמים יותר מקום ממכונית אחת. כלומר היעילות של אוטובוס ביחס למכונית אחת היא 2000% בערך.
האתגרים איתם מתמודדים הם רבים - פקקים, חניה, מדרכות, העובדה שמכוניות נכנסות בקצב שמכוניות לא יכולות לתמודד איתו וגם העירייה לא, חלוקת השטח אינה מותאמת לשימוש ולא נוחה או בטוחה להולכי הרגל ולרוכבי האופניים. ישנה העדפה לרכב פרטי כמו בדוגמה שהוצגה שבדרך חברון הנתיב לתחבורה ציבורית נמצא באמצע כי רכבים פרטיים מקבלים יתרון בפנייה ימינה.
מטרות
הגברת השימוש תחבורה ציבורית והקטנת השימוש ברכבים פרטיים. צימצום העומס הכללי בכביש.
השקעה בהולכי רגל עידוד שימוש באמצעי תחבורה אשר אינם ממונעים, קרבה בין מוקדי שימוש.
הקהל הוא כל משתמשי הדרך. השגת המטרות באמצעות:
-
חינוך ושינוי גישה ותפיסה
-
חלוקה הוגנת של שטח הדרך
-
הוספת יותר תשתיות ואמצעים לתחבורה ציבורית, על מנת להגדיל את השימוש
במקום להתמודד עם מחסור במקומות חנייה והוספת נתיבים לרכב פרטי, צריך להתמקד בפתרונות שמקדמים תחבורה ציבורית וכך לצמצם את העומס התחבורתי (פקקים) ולהפחית את הפליטה של גזי החממה.