פרלמנט מדעי לנוער ירושלמי
ועדה מס' 1
האם נמשיך ללמוד בזום?
חברי הוועדה: אוריה סליי (אור תורה סטון לבנות), תומר שבתאי (הגמנסיה העברית), שירי מייס (מדרשיית הרטמן לבנות), מאיה קצב (מכללת אורט) ויעל בובנקו (מכללת אורט).
מנחה ויו"ר הוועדה: ד"ר עינת נוטע-קורן, מומחית בהערכה ומדידה חינוכית, לשעבר מנהלת המחלקה להערכה באוניברסיטה הפתוחה ומנהלת תחום מבחנים ארציים בראמ"ה, משרד החינוך.
בעקבות משבר הקורונה מערכת החינוך נאלצה להתמודד ולהיערך תוך זמן קצר למציאות חדשה. המורים נדרשו למצוא דרכים חדשות ויצירתיות להוראה. כמו כן, הוטמעו שינויים כמו צמצום בחינות הבגרות, צמצום חומר הלמידה ולמידה "היברדית", שמשלבת למידה מרחוק עם למידה בבית הספר. באופן הזה, נפתחה ההזדמנות ליישם דרכי הוראה שיש בהן יותר עבודה עצמית לתלמידים ועם יותר למידה קבוצתית. כך, המשבר זרז תהליכים שמערכת החינוך חשבה עליהם גם קודם לכן אבל לא ישמה אותם . בתקופת הקורונה נוכחנו לדעת שהדבר אפשרי.
המשבר הוביל להבנה של אנשי החינוך, התלמידים והציבור הרחב שחשוב להפוך את המשבר להזדמנות ולעשות שינוי במערכת החינוך בעקבות הקורונה על בסיס תובנות שנלמדו. לכן, אנו בוועדת הנוער הירושלמי לחינוך חשבנו לנכון לקדם את הנושא. בחנו את קשיים שהיו בלמידה וגם ואת היתרונות שלה בתקופת הקורונה, שוחחנו עם מומחים בתחום ודנו בדרכים חדשות שישפרו את החינוך, את דרכי הלימוד ואת כמות העצמאות והאחריות שנתונה לתלמידים. חיפשנו דרכים שישפרו את חווית הלמידה ויעזרו לתלמידים להכין את עצמם לחיים בעתיד מחוץ לגבולות בית הספר. באמצעות שינויים בארגון הלמידה בבית הספר ובתכניות הלימודים של בתי הספר, הלמידה תוכל להיות חוויה מהנה ומשמעותית.
עם הכנת התכנית הוועדה דנה במספר שאלות. ארבע השאלות העיקריות היו:
-
האם יהיו מקצועות לימוד חובה ואם כן, מה הם יהיו?
-
האם תינתן בחירה של מקצועות והאם הבחירה היא חופשית או בתוך מסגרת של בחירה?
-
היכן ילמדו התלמידים - בבית הספר, בבית או במקום אחר?
-
מהם היתרונות והחסרונות של השינויים שהוועדה דנה בהם?
מומחי הפרלמנט
משה (קינלי) טור-פז, מנכ"ל 'מקום' בית חינוך וירטואלי, לשעבר ראש מינהל החינוך של ירושלים.
"מיקוד עדיף על פיזור"
"יש היום יותר מידי מקצועות"
"לימוד לשם הלימוד ולא לשם הבחינה"
"המערכת השבועית כיום נראית כמו תפריט טעימות"
"Less is more”
עמוס רבן, מומחה לחדשנות ופדגוגיה דיגיטלית. מרצה בסמינר הקיבוצים.
"צריך ללמוד איך לבחור"
"צריך לתת גבולות גם לבחירה"
"האם בית הספר מכין לעבר בהווה בעבר או לעתיד בהווה?"
"צריך ללמד בבית ספר כלים לחיים- איך להתנהל מול אנשים אחרים ואיך לדבר מול אנשים בצורה רהוטה"
"שימוש בטכנולוגיה תשבור המון קשיים ומגבלות בלמידה"
החלטות הועדה עד כה
צמצום ובחירה בתחומי הלימוד:
-
הוועדה ממליצה שיהיו מספר מקצועות חובה - שפת אם ושפה זרה ומתמטיקה ברמות מתאימות לתלמיד.
-
הוועדה רואה לנכון כי מלבד מקצועות החובה, בשאר מקצועות הלימוד תינתן בחירה לתלמידים מתוך "אשכולות" כך שכל תלמיד יבחר מקצוע מדעי כגון פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, מדעי המחשב, מקצוע הומני כגון ספרות, היסטוריה, אזרחות, ותחום אומנות שברצונו ללמוד כגון כתיבה יוצרת, פיסול, מחול ועוד.
-
במקצועות בהם ישנם מספר נושאים תינתן לתלמידים אפשרות בחירה של נושא שמעניין אותם במיוחד.
-
הוועדה רואה לנכון כי יום הלימודים יהיה ממוקד יותר כך שבכל יום ילמדו רק 2-3 מקצועות.
-
תהליך הבחירה יהיה מלווה על-ידי צוות בית הספר שיעזור לתלמידים לבחור את הבחירה המתאימה להם ולכישורים שלהם.
אופן הלמידה:
-
לאחר דיונים בוועדה, התקבלה ההחלטה כי הלמידה תשלב דרכי הוראה שונות: המורה פחות ילמד ותהיה יותר למידה פעילה - עצמאית וקבוצתית, בהתאם לנושא הנלמד. כמו כן היא תכלול יותר פרוייקטים ועבודות חקר שיתפסו את מקום המבחנים על מנת לפתח מיומנויות חשובות אצל התלמידים. (כגון אחריות, עבודת צוות, עבודה עצמית וכו'...)
-
הוועדה סבורה כי מיקום הלמידה ישתנה בהתאם למשימה. היא תוכל להתקיים בכיתה, באופן מקוון (אם אפשרי) או במיקום אחר (כמו מוזיאון, פארק, ספריה, מעבדה).
-
הוועדה התייעצה עם מומחים ולמדה כי הערנות של רוב בני הנוער מתחילה משעה 9:00 ולכן יום הלימודים ייפתח בשעה זו.
-
בנוסף על כך על פי מחקרים ידוע לוועדה כי יש קשר בין בריאות הגוף לריכוז ולחשיבה ולכן כל יום ייפתח עם חצי שעה של פעילות גופנית, כל תלמיד יבחר את הדרך בה הוא יתעמל.
-
אנו רואים חשיבות בתפקיד המורה כמלווה, מכוון ועוזר לתלמידים כך שהתלמידים לא יחושו לגמרי לבד וירגישו ביטחון גם כשהלמידה תהיה עצמאית ושיתופית .
נושאים שלא התקבלה החלטה לגביהם:
-
הוועדה תדון בהמשך בנושא המבחנים וההערכה שדורש שינוי.
-
על הוועדה להמשיך לדון עוד באופן צמצום המקצועות ובגיבוש חלוקת שנת הלימודים אך היא ממליצה לחלק את השנה כך שכל חלק משנה"ל יתמקד במספר מקצועות ממוקד יותר. למשל, עלה בוועדה הרעיון שכל תלמיד יבחר את הנושאים והמקצועות שברצונו ללמוד בסמסטר הקרוב (במתכונת של "קורסים") והם לא יעלו על 5-6 בסמסטר.
-
נושא נוסף עליו הוועדה צריכה לדון הוא אופן שילוב רב יותר של הטכנולוגיה בלמידה.
-
הוועדה עדיין לא קיבלה החלטה לגבי הגיל בו התלמידים יקבלו את זכות הבחירה.
יתרונות ההצעה
-
בחירת המקצועות על ידי התלמידים מייצרת עניין וסקרנות בלמידה והופכת את הלמידה למשמעותית יותר עבורם.
-
בכך שהתלמידים בוחרים בעצמם את מקצועות הלימוד ומעורבים ביותר פרוייקטים ועבודות חקר בקבוצות התלמידים יפתחו מיומנויות חשובות כגון: אחריות בלמידה, עצמאות, עבודת צוות, חשיבה יצירתית.
-
התלמידים ילמדו להכיר את עצמם טוב יותר: מה תחומי העניין שלהם, באילו מקצועות הם מצליחים יותר או פחות ובאיזו דרך הם לומדים בצורה הטובה ביותר.
-
הוועדה משוכנעת כי שינוי כמו זה שהוצע יעלה את המוטיבציה של התלמידים ויפתח מעורבות ואכפתיות בלמידה.